Goed mengen aub!

Ingieten of potting is een proces dat vandaag de dag een veel gebruikte toepassing is om elektronica te beschermen met een giethars. Tegen vocht, chemicaliën, stof en schadelijke straling van buitenaf. Ook helpt het heel goed bij de afvoer van warmte.   

Hars is de basis voor het ingieten  

Je giet dus letterlijk iets in. In dit geval een 2-componenten hars. Welke je nodig hebt hangt van de toepassing af. In grote lijnen zijn er drie soorten. 

Epoxy 

Een veel gebruikte soort zijn de epoxy gietharsen. Ze zijn letterlijk hard en bieden een uitstekende bescherming tegen fysieke en chemische invloeden. Bestand tegen temperaturen tot 150 graden zijn ze breed inzetbaar. Waarbij het ook relatief ongevoelig is voor het uitzetten en krimpen. Wel krimpt het bij uitharding en is het niet goed bestand tegen UV. En daarmee minder geschikt voor optische toepassingen. 

Polyurethaan 

Een zeer veel gebruikte giethars. Zowel hard als zacht samen te stellen. Wat afstemming op de omgevingstemperatuur van het product makkelijker maakt. Ook is het een relatief goedkoop product. De dichtheid is beperkter dan epoxy waardoor de chemische bescherming minder is. De gevoeligheid voor vocht maakt het verwerken ingewikkelder en kan de kwaliteit negatief beïnvloeden. 

Siliconen  

Siliconen zijn de ideale harsen voor LED toepassingen omdat de UV bestendigheid erg hoog is. Ook is siliconen flexibel en zeer vocht bestendig. Het grote temperatuurbereik maakt het een breed toepasbaar product. Nadeel is dat er altijd een primer nodig is voor de hechting.  

Allemaal 2-componenten 

De giethars komt in verschillende uitvoeringen maar één ding hebben ze gemeen: Het zijn allemaal 2-componenten materialen die in de juiste mengverhouding moeten worden gedoseerd én intensief met elkaar moeten worden gemengd.  

Goed mengen dus  

Het mengen is bepalend voor de uiteindelijke kwaliteit. Door de verschillende eigenschappen – wel of geen vulmiddelen, mengverhouding, verwarmen, voorbewerken, etc. is er niet één universeel systeem.  

Het materiaal en de toepassing bepaalt het meest optimale potting-systeem. Laat u daarom goed adviseren. Ingieten is dus een kwestie van het juiste systeem dat uw materialen goed mengt en doseert.  

Alles over potting

Er is nog veel meer over ingieten te vertellen. Dat hebben we opgeschreven in een whitepaper. Download hem gerust en kom (bijna) alles te weten over dit onderwerp.