Doseertechniek voor de nieuwe markt van electro mobiliteit

Doseersystemen voor de productie van accu's en de mobiliteit van de toekomst

Wereldwijd zijn China en de VS de grootste markten voor elektrische voertuigen, in Europa zijn dit Noorwegen en Duitsland. Deze landen hebben momenteel de hoogste aantallen toelatingen van nieuwe elektrisch aangedreven auto’s (dit betreft zowel hybride versies als volledig door accu’s aangedreven auto’s). Deze voertuigen doen een heel nieuwe markt ontstaan. Vooral in Azië is inmiddels een grote , nieuwe industrie ontstaan voor de productie van accu’s. Denk hierbij niet alleen aan personenwagens, maar ook aan accu’s voor bussen, E-bikes, E-scooters maar ook treinen en schepen.

Als gevolg hiervan ontstaan er nieuwe materialen en nieuwe technieken voor de productie van deze componenten. Denk aan lichte materialen en besturingssystemen met intelligente sensoren. Het spreekt voor zich dat in deze nieuwe industrieën ook weer behoefte is aan nauwkeurige, betrouwbare doseersystemen, zowel voor smeermiddelen, lijmen, potting materialen als voor Thermal Compounds (warmtegeleidende pasta’s). Vooral bij de productie van accu’s is beheersing van warmte-ontwikkeling een cruciale voorwaarde. Warmte die gegenereerd wordt moet actief afgevoerd worden om oververhitting of uitval van de accu te voorkomen. Enerzijds worden er bij de productie van accu-cellen thermisch geleidende materialen toegepast, anderzijds worden deze pasta’s ook ingezet bij de bouw van de complete accu-modules.

Één partner voor alle toepassingen

Als totaalleverancier heeft Dopag een specifieke doseeroplossing paraat. Speciaal voor de verwerking van vloeibare kunststoffen voldoen onze meng- en doseersystemen aan de hoogste eisen voor proceszekerheid en kwaliteit. Voor het doseren van warmtegeleidende pasta’s heeft Dopag speciale oplossingen ontwikkeld. Deze machines zijn voorzien van speciale coatings om de voortijdige slijtage door deze zeer abrasieve pasta’s te voorkomen. Verder bestaat het assortiment uit een breed scala aan doseercomponenten en pompen, welke modulair ingezet kunnen worden aangepast aan uw specifieke eisen en wensen. Uiteraard bieden we zowel semi- als volautomatische oplossingen aan.

Thermisch geleidende pasta’s zijn 2K vloeistoffen op basis van Siliconen of Polyurethaan. Om veel warmte te kunnen afvoeren zijn deze pasta’s voorzien een groot aandeel aan vulstoffen. Hierdoor zijn deze pasta’s zeer abrasief en moeten de doseercomponenten voorzien worden van harde coatings uit Wolfraam-Karbid. Hiermee wordt te snelle slijtage voorkomen. De Dopag vectomix TC is speciaal ontwikkeld voor het aanbrengen van deze pasta’s in semi- of volautomatische processen

Voor de productie in deze nieuwe markten bieden we oplossingen aan voor:

  • Verwerking van thermisch geleidende pasta’s en gapfillers
  • Doseren van lijmen en sealants
  • Potting van Electronica
  • Vet aanbrengen in veeleisende toepassingen
  • Afdichtingen en schuim-afdichtingen
  • Verlijmen van composietdelen
  • LSR; productie van siliconen afdichtingen