Rotorbladproductie

State-of-the-art meng- en doseersystemen voor toepassingen in hars, lijm en gelcoating.

De windenergiemarkt  is een gestaag groeiende markt, er komen steeds meer windmolenparken. Naast de groeiende behoefte aan windenergie-installaties op land zien we vooral in de offshore-industrie een sterk stijgende vraag. Zo zijn er voor de kusten van Noord-Europa grote offshore windparken gerealiseerd en gepland die veel elektriciteit (gaan) genereren vanwege de gunstige windomstandigheden. De individuele windturbines moeten echter wel bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden.

In Duitsland alleen al wordt ongeveer 15% van de energie opgewekt door middel van windenergiecentrales. De gezamenlijke ondertekening van de internationale klimaatovereenkomst door alle lidstaten van de Verenigde Naties laat  zien dat de klimaatdoelen alleen kunnen worden bereikt door de opwekking van hernieuwbare energie verder uit te breiden. Hierin levert ook windenergie een belangrijke bijdrage.

Trends in de productie van rotorbladen

De ontwikkeling in de afgelopen jaren heeft aangetoond dat de rotorbladen van windturbines nieuwe afmetingen bereiken vanwege de gevraagde output. Met behulp van een mal uit koolstofvezel in combinatie met de gebruikelijke glasvezelversterkte materialen kunnen momenteel al rotorbladen met een lengte van meer dan 80 meter worden geproduceerd. De stijgende vraag naar deze glasvezelversterkte materialen heeft geleid tot een hogere productie en een stijgende vraag naar materialen voor infusie, kleefharsen en coatingmaterialen. Dit betekent dat de systemen die worden gebruikt moeten voldoen aan de hogere eisen. Dit geldt zeker nog in hogere mate bij de zeer hoge kwaliteitseisen in de  offshore sector.

DOPAG-oplossingen voor de productie van rotorbladen

Als toonaangevende fabrikant van mengsystemen voor de windenergie-industrie biedt Dopag een zeer uitgebreide portfolio aan machines voor de productie van rotorbladen. De producten van Dopag omvatten infusie-systemen met debieten van meer dan 60 l / min en lijmhars-systemen die volumes van meer dan 30 kg per minuut kunnen verwerken. Dit zorgt voor minimale cyclustijden. Vanwege het hoge harsverbruik in het infusieproces en de hoge kwaliteitseisen van composietmaterialen moeten systemen voor het ontgassen van hars worden gebruikt. Hier biedt Dopag een gevalideerd systeem dat meer dan 40 liter hars per minuut kan ontgassen.

Verder wordt voor oppervlakteafwerking van de turbinebladen een breed assortiment aan gelcoat-systemen en systemen die anti-erosiecoatings en vulmassa’s kunnen verwerken. Bovendien heeft Dopag innovatieve en toonaangevende materialen ontwikkeld, bijv. voor het afdichten van het oppervlak van rotorbladen ter voorkoming van schade veroorzaakt door waterdruppels die de rotorbladen raken terwijl deze draaien met snelheden tot maar liefst 400 km/uur.