Slim doseren van smeermiddelen

Onze doseersystemen lopen altijd! 

Zonder smeermiddelen zou de wereld stoppen met draaien. Klinkt overdreven, maar komt aardig dicht in de buurt van de realiteit. In zowat elk product zitten bewegende onderdelen. En als die niet goed gesmeerd zijn, is het gevolg vrijwel altijd schade, stilstand of een defect product. We leveren al jaren systemen voor applicaties, in markten als automotive, witgoed en windenergie. Dus we weten er alles van. 

En u net zo goed, want anders leest u dit stuk niet. Dan weet u ook wat de uitdagingen zijn bij het aanbrengen van vet en olie. Zo is de hoeveelheid vaak van groot belang. Niet te veel en niet te weinig. Soms moet het materiaal exact op de juiste plek terecht komen en op een andere plek moet het mooi uitvloeien. En het gekke is, wij komen bij veel bedrijven waar dit precisiewerk nog met de hand gebeurt. Terwijl een geautomatiseerd proces zoveel kan opleveren als het aankomt op nauwkeurigheid, kwaliteit en kostenbesparing. 

Ons lubriLine-portfolio 

Voor dat automatiseren hebben wij lubriLine. Een portfolio voor het aanbrengen van smeermiddelen, met een oplossing voor elke situatie. Dat begint bij de aanvoer van het materiaal, afhankelijk van viscositeit en samenstelling. We bieden verschillende vatpompen aan die op maat te configureren zijn. Ze zijn ook verkrijgbaar als tandem set-up. Dan hoeft de productie nooit stil te liggen als er een vat leeg is.

smeermiddelen

Maatwerk 

In sommige situaties vraagt de applicatie van smeermiddelen om maatwerk. Wij leveren bijvoorbeeld vet-adapters en ventielen om de binnenkant van een cilinder egaal te bedekken met vet. Een schroef rondom in een dun of juist een dik laagje vet? Kan ook. Een klant van ons wilde de ruimtes tussen de tanden van een tandwiel volschieten met vet. Ook dat hebben we opgelost. Zo is geen project hetzelfde, maar met de kennis en ervaring van Dopag is er voor elke uitdaging een oplossing!  

De juiste druk 

Uw smeermiddelen gaan onder hoge druk het systeem in. Onderweg moet dat worden aangepast naar de optimale druk. Daarvoor hebben we onze eigen drukreduceerventielen. We bieden ook diverse transferpompen aan die direct op uw originele containers passen, met een flow rate tussen 1 en 6 liter per minuut en een drukratio tussen de 21:1 en 36:1. 

smeermiddelen

Goed om te weten 

De factor ‘druk’ speelt een belangrijke rol. Er niet goed mee omgaan, kan vervelende gevolgen hebben. Sommige vetsoorten ‘separeren’ bij langdurige stilstand in combinatie met druk. Dan maakt de vloeistof zich los van de vaste materialen in het vet. Wat overblijft is olie en een ingedikte massa. De smerende eigenschappen zijn dan geheel verdwenen en goed aanbrengen is niet meer mogelijk. De losgekomen vloeistof kan boven op de volgplaat gaan drijven, waardoor de pomp verzuipt. Of dit proces doet zich voor in het leidingwerk, met dezelfde vervelende gevolgen. Wij nemen dit altijd mee in het ontwerp van een doseersysteem. Dat voorkomt een hoop ellende.

Druppen zonder druipen 

Het aanbrengen van het smeermiddel is een veelzijdige en veeleisende klus. Van kleine druppels tot lijn, van dichtbij tot contactloos, van schieten tot sprayen, en alles wat daartussen zit. Het materiaal moet nauwkeurig worden aangebracht, vaak afhankelijk van het soort smeermiddel en het uiteindelijke gebruik.  

U wilt bijvoorbeeld geen producten opleveren die druipen van het vet. En verspilling is ook zonde, zeker als uw smeermiddel honderden euro’s per kilogram kost. Met onze doseerventielen heeft u volledige controle over volume, hoeveelheid, druk, nauwkeurigheid en frequentie. Probeer dat maar eens met de hand te doen. 

Meten is zeker weten 

Helemaal zeker zijn dat de smeermiddelen goed zijn aangebracht? Ga dan voor monitoring en controle. Bijvoorbeeld met een tandwiel-flowmeter dat de flow meet en constant houdt. Of een speciale sensor die met licht controleert of het materiaal wel echt goed gedoseerd het doseerventiel verlaat. 

Samen integreren 

Dopag-systemen leveren we ook in combinatie met een cobot of robot. We werken dan graag samen met uw eigen integrator. Zo ontwikkelen we samen een oplossing voor uw applicatie. 

Altijd raak 

U ziet het. We kunnen echt van alles vertellen over smeermiddelen en onze oplossingen. Maar als we het samenvatten: het allerbelangrijkste is dat het smeermiddel in de juiste hoeveelheid op de goede plek terecht komt. Met onze oplossingen schiet u altijd raak. Bovendien leveren we allerlei accessoires om het proces helemaal volgens uw wensen in te richten. Zelfs een pistool, om toch nog handmatig uw smeermiddel aan te brengen. 

Meer weten? Ga het gesprek gewoon eens aan. We bespreken graag hoe we u kunnen helpen.