Ingieten van inserts

Inserts muurvast in honingraatpanelen in vliegtuiginterieurs

Enerzijds moeten componenten in vliegtuigen zo licht mogelijk zijn. Anderzijds moeten ze ook bestand zijn tegen zeer hoge belastingen bij normaal gebruik. Cabine-interieurs, zoals wc-behuizingen, keukens of scheidingswanden moeten daarom stevig worden bevestigd.

Vrijwel elke zichtbare cabinemodule in een vliegtuig bestaat uit zogenaamde honingraat sandwichpanelen. De holle honingraatstructuur van deze panelen vormt de kern, deze platen zijn zeer licht in gewicht en hebben een zeer hoge stijfheid. Om deze platen aan elkaar te kunnen monteren worden er zogenaamde “inserts” geplaatst op vooraf bestemde  plaatsen in het paneel. Deze inserts dienen als ankerpunten voor schroeven of als extra versterking van het paneel op kwetsbare plekken als randen of hoeken. Om deze inserts voldoende houvast en sterkte te geven wordt specifiek op bepaalde plaatsen in het paneel een epoxy- of polyurethaanhars aangebracht.

In deze toepassing worden de inserts geplaatst op specifieke plekken of loodrecht op de honingraatstructuur. Om ervoor te zorgen dat de inserts stevig in de constructie komen te zitten wordt lijm gedoseerd in de opening tussen de insert en de honingraatstructuur. De lijm vult de holtes en verbindt de insert met het paneel.

Met behulp van het eldomix doseer- en mengsysteem kan het materiaal – een zeer lichte 1K of 2K polyurethaan of epoxyhars – rechtstreeks in de opening van de panelen worden geïnjecteerd met behulp van een pistool(manueel) of in een geautomatiseerd proces. De eldomix zorgt ervoor dat de velijming schoon en efficiënt gebeurt en zorgt voor een continue aanvoer van materiaal.

Alle producten in één oogopslag

eldomix

De eldomix ; onze tandradpomp aangedreven alleskunner voor de meest uiteenlopende 2K toepassingen

Meer lezen