Pultrusie
Productie van composietdelen in een pultrusie proces
Het pultrusie-proces voor de productie van composieten is vergelijkbaar met het filamentwinding proces, omdat beide processen een Dopag eldomix gebruiken voor het automatisch bijvullen van het impregnatie-bad waar de vezels doorheen gevoerd worden. Bij pultrusie kunnen de composietdelen echter worden geproduceerd als lange, eindeloze profielen, bijvoorbeeld in U, T of O vorm of in veel complexere vormen. Deze profielen worden voornamelijk gebruikt in de automobiel- of bouwindustrie. Ze worden ook toegepast in rotorbladen voor windturbines om een hogere stijfheid van het rotorblad te garanderen.
Bij pultrusie worden koolstof- of glasvezels gevoed vanaf een rol en gevoerd door een impregneerbad. Dit bad is gevuld met epoxy- of polyurethaanhars. De koolstof- of glasvezels verzadigd met de hars worden vervolgens door een verwarmde mal getrokken. Dit vezel + hars mengsel hardt uit in de mal, met als resultaat een lichtgewicht maar zeer veerkrachtig composietdeel met een zeer hoge sterkte.
Doseersystemen van Dopag worden veel gebruikt bij de productie van rotorbladen.
Als alternatief wordt tegenwoordig ook gebruik gemaakt van een techniek waarbij de hars in de mal geinjecteerd wordt met behulp van hoge druk, vergelijkbaar met het RTM-proces.
Grootste voordeel: pultrusie is een van de weinige methoden waarmee composietdelen kunnen worden geproduceerd in schier eindeloze lengtes. Na productie kunnen de schier eindeloze profielen op de gewenste lengtemaat afgezaagd worden.