Pultrusie

Productie van composietdelen in een pultrusie proces

Het pultrusie-proces voor de productie van composieten is vergelijkbaar met het filamentwinding proces, omdat beide processen een Dopag eldomix gebruiken voor het automatisch bijvullen van het ​​impregnatie-bad waar de vezels doorheen gevoerd worden. Bij pultrusie kunnen de composietdelen echter worden geproduceerd als lange, eindeloze profielen, bijvoorbeeld in U, T of O vorm of in veel complexere vormen. Deze profielen worden voornamelijk gebruikt in de automobiel- of bouwindustrie. Ze worden ook toegepast in rotorbladen voor windturbines om een ​​hogere stijfheid van het rotorblad te garanderen.

Bij pultrusie worden koolstof- of glasvezels gevoed vanaf een rol en gevoerd door een impregneerbad. Dit bad is gevuld met epoxy- of polyurethaanhars. De koolstof- of glasvezels verzadigd met de hars worden vervolgens door een verwarmde mal getrokken. Dit vezel + hars mengsel hardt uit in de mal, met als resultaat een lichtgewicht maar zeer veerkrachtig composietdeel met een zeer hoge sterkte.

Wind turbine rotor blade

Doseersystemen van Dopag worden veel gebruikt bij de productie van rotorbladen.

Als alternatief wordt tegenwoordig ook gebruik gemaakt van een techniek waarbij de hars in de mal geinjecteerd wordt met behulp van hoge druk, vergelijkbaar met het RTM-proces.

Grootste voordeel: pultrusie is een van de weinige methoden waarmee composietdelen kunnen worden geproduceerd in schier eindeloze lengtes. Na productie kunnen de schier eindeloze profielen op de gewenste lengtemaat afgezaagd worden.

 

Alle producten in één oogopslag

eldomix

De eldomix ; onze tandradpomp aangedreven alleskunner voor de meest uiteenlopende 2K toepassingen

Meer lezen

compomix FI

compomix FL

De compomix FI is speciaal voor de verwerking van vloeibare harsen in de composiet productie

Meer lezen

compomix BL

DOPAG Compomix BL

compomix voor het doseren van 2K PU en epoxy materialen bij de productie van composieten

Meer lezen

gluemix

gluemix voor het doseren van grote volumes lijm voor de productie van rotorbladen

Meer lezen