Vacumeren is de oplossing
De toename van elektronica zorgt ervoor dat ook het ingieten ervan een stevige vlucht neemt. We krijgen regelmatig vragen van onze klanten over deze toepassing. Vragen die we in een serie blogs toelichten en beantwoorden. In deze blog gaan we in op luchtbellen. En dan aan de hand van vacumeren het voorkomen daarvan.
Kwaliteitsverlies en esthetisch niet mooi
Ingieten gebeurt met een mengsel van 2 of 3 componenten die voorafgaand worden samengevoegd. Bij het mengen van de materialen kunnen luchtbellen ontstaan.
Deze luchtbellen wil je liever niet in het eindproduct hebben. Het vermindert de kwaliteit doordat het product niet volledig is opgevuld en bij het ingieten van bijvoorbeeld LEDS breken de luchtbellen ongewenst het licht.
Lucht in de ingietmassa geeft nog een ander probleem. Lucht geleid warmte bijzonder slecht. Dus een ingietmassa die de warmte van de ingegoten elektronica moet afvoeren en veel luchtbellen bevat kan dus veel minder goed de warmte afvoeren. Met mogelijk uitval als gevolg.
Het moet maar liever niet
Vacumeren is een vileine techniek. De producent van het ingietmateriaal wil zo min mogelijk vacuüm op het materiaal om de structuur van het materiaal niet te beschadigen. Het kan echter noodzaak zijn om flink diep vacuüm in te stellen om alle lucht uit het materiaal te trekken.
Het tegengaan van luchtbellen in de ingietmassa
Luchtbellen in de ingietmassa kan je op twee manieren tegengaan. De eerste mogelijkheid is om een of alle componenten te vacumeren. Dat kan in een aparte stap van het proces of tegelijkertijd met het ingieten.
Vooraf vacumeren
Bij de aparte stap in het proces sluit het systeem het materiaal vooraf volledig af in een gravimetrisch reservoir of drukvat om het vervolgens te vacumeren. Daarmee verwijdert het systeem de eventuele luchtbellen. Vervolgens doseert het systeem de materialen uit de vaten naar de meng- en applicatieunit.
Tijdens het ingieten vacumeren
Er zijn ook systemen die gelijktijdig vanuit een vacuüm kunnen doseren. De materiaaltank staat in dit geval continu onder vacuüm en de doseerpomp is onder vloeistofniveau gedompeld. Een bijkomende mogelijkheid is om het materiaal in de vacuümtank rond te pompen waarbij het over een paddenstoel-achtige vorm gepompt wordt. Op het moment dat het materiaal over de paddenstoel naar beneden stroomt is het materiaal erg dun en zeer gemakkelijk te vacumeren. Deze techniek noemen we dun-film vacumeren.
Praktische tip
Een lagere tank met groter oppervlak is te prevaleren boven een hoge tank met klein oppervlak. Dat maakt het makkelijker om vanuit de diepte de lucht naar boven te halen.
Met deze informatie en tips gaat het u zeker lukken om zonder luchtbellen uw producten in te gieten. Mocht u vragen hebben. Bel of mail ons. We delen onze kennis en ervaring graag met u.
Meer weten over ingieten? Download de whitepaper!
De whitepaper met veel praktische informatie en tips over het ingieten van producten vindt u hier.
Doe er uw voordeel mee. Als u vragen hebt aarzel niet om te bellen of te mailen. We helpen u