2% ernaast en het is mis
2%… op 10 liter epoxy is een koffiekop vol. Dat is niet zoveel. Naar genoeg om te zorgen dat je 2-componenten mengsel niet of nauwelijks uithard…
Ingieten is een listig werkje. De juiste mengverhouding, maar ook snelheid, uithardtijd, luchtbellen en nog veel meer kunnen ervoor zorgen dat het niet gaat zoals het moet. Fouten die je liever voorkomt. Om de eenvoudige reden dat fout ook echt fout is. Je kan het ingegoten eindproduct daarna meestal weggooien.
De mengverhouding van het 2k product
Zonde. Dus hebben we onze ervaringen als het gaat om missers op voor je op een rij gezet. De eerst gaat over de mengverhouding van de giethars. Een van de meest bepalende factoren voor de uiteindelijke kwaliteit van het eindproduct. Als die niet goed is zal het mengsel onvoldoende uitharden, broos zijn of minder duurzaam zijn.
Instellen en klaar. Toch?
Je zou zeggen ‘machine goed instellen en klaar’. Helaas. De mengverhouding moet je dagelijks controleren. Bij intensief gebruik zelf meerdere malen per dag. Want een afwijking is snel een feit.
Materiaal dat net wat dikker of juist vloeibaarder is waardoor te lastig of juist te snel gedoseerd wordt. Maar ook een licht vervuilde statische menger kan ervoor zorgen dat de verhouding niet meer goed is.
Het luistert nauw
Zoals aangegeven kan een afwijking van 2 tot 3 procent al voor problemen zorgen. De chemische reactie is niet optimaal. De hars hardt niet voldoende uit, kan soft-spots vertonen of broos worden. Met gevolgen voor de duurzaamheid en dichtheid van het product.
Flowmeters als oplossing
De meest gebruikte oplossing zijn flowmeters. Die meten voor elke component exact de hoeveelheid toegevoerd materiaal. Wijkt het af dan zal er letterlijk een signaal zijn. Sommige flowmeters zijn gekoppeld aan de pomp en kunnen – tot een bepaalde marge – zelfstandig bijsturen.
Wanneer het systeem geen flowmeters heeft dan volstaat een handmatige meting natuurlijk ook. Dat is meestal een kwestie van wegen van de losse componenten. En daarnaast het meten van het uitgeharde product met een hardheidsmeter.
Protocollen
Het is verstandig om hier protocollen voor op te stellen. Dat is even een werkje en het periodieke meten kost tijd. Maar een hele productierun met een inferieure hars die u kunt weggooien kost u meestal een veelvoud. We zeggen altijd tegen onze klanten ‘het is onderdeel van uw werk’.
Andere zaken die van invloed zijn
Nog een paar andere zaken om ook rekening mee te houden
- Temperatuur van de materialen en omgeving. Hou die zo constant mogelijk ivm de invloed op de viscositeit ervan.
- Vulmiddelen. Zorg dat deze goed gemengd zijn en niet nog ergens onderin de drum achter blijven.
- Als de te mengen componenten sterk verschillen in viscositeit. Dat maakt het mengen extra lastig. De oplossing is een statisch-dynamische menger.
- Een sterk uiteenlopende mengverhouding. Ook hier is een statisch-dynamische menger de oplossing.
Ingieten is prachtig maar je moet blijven opletten
Ingieten is een prachtige en veelzijdige toepassing. Een toepassing die door het toenemende gebruik van elektronica een enorme vlucht heeft genomen. Maar zoals je hebt kunnen lezen een toepassing die om alertheid vraagt. Want een koffiekopje op 10 liter is bijzonder weinig…
Alles over potting
Er is nog veel meer over ingieten te vertellen. Dat hebben we opgeschreven in een whitepaper. Download hem gerust en kom (bijna) alles te weten over dit onderwerp. Nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.