Plakken zonder ongemakken

De voordelen van automatisering bij lijmen en afdichten.

Herkent u dat? Een collega die een groot deel van de dag bezig is met het verlijmen van onderdelen of het ingieten van elektronica? Dit handwerk kost best veel tijd. En voor een echt goede verbinding is precisie essentieel. Bovendien gaat ook heel wat lijm of epoxy verloren. Dat kan slimmer. En sneller!

Samenwerken met een cobot

Hoe? Automatisering. In dit geval hebben we het dan over een zogenaamde cobot, in combinatie met het juiste doseersysteem. Een cobot – de naam zegt het al – is gebouwd om samen te werken met mensen. Geen robot die in een beveiligde kooi moet opereren, maar een slimme machine die gewoon zijn werk doet tussen ‘collega’s’ van vlees en bloed. Helemaal veilig.

Eindeloze mogelijkheden

Koppel je een doseer- of mengventiel aan een cobot, dan zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. Lijmen, afdichten, potting en dat met 1- of 2-componentenmateriaal in verschillende samenstellingen. Wat er uit de doseernaald komt is altijd perfect gedoseerd. Of het nu gaat om laag-viskeuze emulsies of hoog-viskeuze pasta’s, de lijm of afdichting komt precies op de juiste plek terecht. Dus rillen, rupsen en punten in de juiste hoeveelheid.

Foutloos herhalen

Overal waar nauwkeurigheid, dosering en snelheid een rol speelt, is deze gouden combinatie van cobot en doseersysteem in te zetten. En dit repetitieve werk gaat de cobot foutloos af. Hetzelfde geldt voor ingietmaterialen die gebruikt worden voor potting. Deze 2-componenten mengsels in de vorm van epoxy, PU of siliconen worden in exact de juiste hoeveelheid ingegoten. In meerdere batches als u wilt, om het materiaal de tijd te geven om te nivelleren.

Helemaal volgens uw specificaties

Een cobot kunt u alles leren. Met de juiste software-instellingen doet hij precies wat er in uw situatie wenselijk is. Het doseerventiel of mengventiel beweegt automatisch volgens de ingevoerde opdrachten. Starten en stoppen, gelijkmatig bewegen van A naar B, versnellen en vertragen – het kan allemaal. Ook het volume is eenvoudig aan te passen. En stoot een collega per ongeluk tegen de cobot? Dan vangt de cobot de klap op en stopt gewoon even met bewegen.

De voordelen op een rij

  • Snel en nauwkeurig lijmen, afdichten of potten
  • Doseren van elke mogelijke samenstelling
  • Meerdere producten in batches
  • Foutloos en schoon
  • Hoge flexibiliteit in snelheid en volume

Aan de slag binnen een dag

Het klinkt misschien als een ingewikkeld proces, maar dat valt reuze mee. Binnen een dag is een cobot-systeem te installeren en te programmeren. Dan kunt u er meteen mee aan de slag. Wij leveren er een frame of tafel bij waarmee de te verwerken onderdelen worden aangevoerd. Het is zelfs mogelijk om er positie-sensoren aan toe te voegen. Die herkennen uw product, zodat de cobot weet welk doseerprogramma geactiveerd moet worden.

Tot in de details

Het systeem heeft volop features die het werken nog prettiger maken. Zo krijgt u een melding als het lijm- of afdichtingsmateriaal bijna op is, kunt u het systeem ook op afstand aan- en uitzetten en heeft het doseerventiel een sniff-back functie om draadvorming te voorkomen.

De belangrijkste vraag ligt bij u

Maar de belangrijkste vraag die u zichzelf moet stellen is deze: hoeveel winst wilt u halen als het gaat om de snelheid en nauwkeurigheid van uw lijm, afdichting- of ingiet-proces?

We laten u graag zien wat een cobot voor u kan betekenen.

Neem contact met ons en we komen het u laten zien.