Honingraatpanelen ingieten & kernvulling

Efficiënt vullen van honingraatpanelen voor vliegtuigen

Honeycomb filling, coredis

Een honingraatkern wordt gevuld met materialen van lage dichtheid met behulp van het Dopag coredis-systeem.

In de lucht- en ruimtevaartindustrie zijn de interieurs van vliegtuigen veelal gemaakt van honingraatpanelen en sandwichpanelen met een honingraatkern. Deze honingraatpanelen worden voornamelijk gebruikt in toiletwanden, zijpanelen, keukenconstructies en vloerpanelen in het vliegtuig.

Bij het productieproces worden zogenaamde prepregs (voorgeïmpregneerde halffabrikaten van glasvezel) op een honingraat gelamineerd, wat resulteert in lichtgewicht constructies met een hoge stabiliteit. Aangezien honingraatpanelen verder worden verwerkt, d.w.z. op maat gesneden of uitgerust met inzetstukken voor het monteren van cabinecomponenten, moet de honingraatstructuur een hoge mate van stabiliteit bieden. Voor dat doel worden de honingraatkernen gevuld met vulmaterialen met lage dichtheid.

In de regel worden deze materialen nog heel vaak handmatig  aangebracht, wat zeer arbeidsintensief is en veel afval creëert. Met het Dopag doseersysteem coredis kunnen de honingraatkernen automatisch worden gevuld met behulp van een robot- en portaalsysteem. Alle honingraatkernen worden gecontroleerd en homogeen gevuld met als resultaat veel minder materiaalverlies in vergelijking met handmatig aanbrengen. Ook is deze werkwijze veel minder belastend voor de operators.

Om schade aan de gevoelige honingstructuren te voorkomen, gebruikt Dopag speciale tandwielpompen die voor dit doel zijn ontworpen. Ook blijven de glasbolletjes die in deze lijmen verwerkt zijn onbeschadigd en  intact tijdens de verwerking met onze pompen. De coredis machine is een resultaat van tientallen jaren ervaring en van onze succesvolle werkrelatie met de lucht- en ruimtevaartindustrie.

Composietverwerking: Vullen van honingraatprofielen

Alle producten in één oogopslag

coredis

coredis voor de verwerking van 1K low-density epoxy's met microspheres voor de luchtvaartindustrie

Meer lezen